DISA_logotyp_mobilversion_170310

DISAs historia - över 20 år med ledarhundar

DISA Dogs In Service & Aid föder upp och utbildar assistanshundar som hjälper människor. Tack vare en värdefull insats från fodervärdar, kan vi få fram till exempel en ledarhund åt en synskadad eller en hund till ditt barn med speciella behov. Vi utbildar också människorna som ska ha hand om denna fantastiska vän och ha hunden som ett stöd och hjälp i vardagen. Även privatpersoner med "vanlig" hund kan köpa instruktörstimmar och kurs genom DISA!

Anette & DISA firar 20 år som företag! Här står en glad Anette med svart labbe.


DISA är ett aktiebolag som startade i augusti 1997. Jag som driver DISA heter Anette Johansson och bor i Viken. Mina hundar växer upp hos fodervärdar och lever sedan som vanliga familjehundar i vår familj under hela utbildningstiden. Det viktigaste för mig vad gäller mina hundar, är att hunden mår bra och känner sig trygg i sin roll. Min bakgrund är ett stort hundintresse och egna hundar sedan barnsben.

1996: Min första ledarhund Selma.

Efter olika arbeten och en universitetsutbildning med statsvetenskap, ekonomi och psykologi som huvudämnen, sökte jag mig till Hundskolan i Sollefteå i slutet av 1995. Sedan dess har jag utbildat främst ledarhundar och arbetat som instruktör för de blivande förararna.
Jag har även byggt upp en egen avel av Labrador Retriever under namnet Käppastans kennel, i samarbete med andra uppfödare. Jag värnar om en exteriört sund hund som är frisk, samarbetsvillig och har mentala förutsättningar för att fungera som assistanshund.

2005 gjordes en offentlig upphandling av Hjälpmedelsinstitutet, där DISA, tillsammans med samarbetspartners, blev en av tre leverantörer av ledarhundar i Sverige. Vi levererar sedan dess väl utvalda och färdigutbildade hundar till Synskadades Riksförbund, som i sin tur anordnar kurser och utbildningar för förarna. Från 2018 är DISA största leverantören av ledarhundar åt Synskadades Riksförbund.

DISA har också sålt ledarhundar till Norge, Finland, Danmark, Tyskland och Schweiz.

Samarbetspartners är Expose LedarhundarGuide Dogs Stockholm och Göta Hund.


Idag kan jag säga att jag är stolt och glad över att få arbeta med mitt största intresse! Det är ett fantastiskt privilegium att få ta fram hundar och förare till stolta och självständiga ekipage med ett fint samarbete. Eller att få hjälpa en familj, som kanske känner att de nästan vill omplacera sin hund, till att kunna hantera och hitta tillbaka till glädjen i hundägandet. Hunden är verkligen människans bästa vän!
 

Anette jobbar med en gul labrador i ledarhundssele längs havet i Helsingborg.