DISA_logotyp_mobilversion_170310

Hjälp oss hjälpa & prova hundlivet.

 Att vara fodervärd innebär att du kan tänka dig att erbjuda en trygg och kärleksfull uppväxt för en blivande assistanshund. För att bli fodervärd hos DISA så krävs givetvis ett genuint intresse för hund och att du förstår att en hund behöver kärlek, tid och fostran. Du blir en del i ett roligt gäng och kommer att lära dig massor.

Att vara fodervärd är ett mysigt och viktigt projekt.

Att vara fodervärd

Du har valpen från 8 veckors ålder fram till den ska starta sin utbildning vilket är ungefär vid 12-18 månaders ålder. Du får ta del av en intensiv och väldigt lärorik period av hundens liv.
En stimulerande uppväxtmiljö är en viktig del i hundens utbildning, så du måste ha tid att engagera dig.
Du som fodervärd har en stor betydelse i en assistanshunds framtida liv och arbete!

En liten valp sover mycket - men kan vara ett litet monster när den är vaken....

Har du länge längtat efter hund?
Fodervärd är ett sätt att prova på!

Vad krävs?

För att bli fodervärd hos DISA så krävs givetvis ett genuint intresse för hund och att du förstår att en hund behöver kärlek och fostran. Du får bo på landet eller i stan i lägenhet. Har du hund eller annat djur är det inget hinder om de fungerar tillsammans med en ny valp. Du får ett start-kit bestående av koppel, halsband, klotång, bok, kompendium mm och bekostar sen hundens foder; DISA står för veterinärkostnader och försäkring. Du får även kostnadsfritt delta på DISAs kurser. 
Hunden får vara ensam max 4 timmar om dan, mindre då den är valp.

Hur går det till sen?

Efter att DISA´s valpar har varit ute hos fodervärdsfamiljer tas de in för arbetstest. Om hunden anses lämplig börjar den sin träning. Denna träning tar mellan fyra och nio månader, beroende på vad den ska bli för slags assistanshund. Om hunden ska bli en ledarhund görs ett slutprov av Synskadades Riksförbund, som är den slutliga köparen av hunden.

Hunden placeras sedan ut till en synskadad förare eller familj som passar ihop med just denna hundindivid. Där bor sedan hunden som en familjemedlem och arbetande vän i alla dess dagar.

Är du intresserad av att bli fodervärd?

...eller vill veta mer? Då är du välkommen att skicka ett mail. Det går naturligtvis också bra att ringa!
Du kan även ladda hem vår broschyr som innehåller mer information!