DISA_logotyp_mobilversion_170310

Ledarhund

En ledarhund är ett fantastiskt exempel på hur vi kan nyttja hundens samarbetsvilja. Hundens uppgift är att leda den synskadade förbi eller markera olika typer av hinder, så att föraren enkelt kan ta sig fram i samhället eller ute i naturen.

En ledarhund bidrar i hög grad till att en synskadad kan leva ett självständigt och aktivt liv.

En ledarhund ger föraren ett självständigt liv. På bilden syns en gul labrador med sin förare. De promenerar i naturen förbi en hage med får i.

Ledarhunden bor hemma hos den synskadade och är både en familjemedlem, vän och en otrolig resurs för denne. En ledarhund är i princip aldrig ensam. Den har dispens när det gäller att vistas i offentliga lokaler, för att kunna ledsaga och följa sin förare överallt. Den färdigutbildade ledarhunden kännetecknas av den vita selen när den arbetar.
 

Självständighet och frihet gör synskadade delaktiga i samhället på lika villkor. På bilden syns en  förare med svart labrador i sele.


Läs mer om ledarhundar och hur du ansöker på Synskadades Riksförbunds hemsida

Inköp av hundar

Vi söker ofta hundar som kan passa till detta, både valpar och vuxna hundar. Hundarna kommer att leva ett meningsfullt liv där de i princip aldrig är ensamma. De hundar vi söker ska helst vara av raserna Labrador Retriever, Schäfer eller Storpudel. Hunden ska vara registrerad i SKK eller FCI och vara frisk och utan aggressiva tendenser.